Λίγα λόγια για την ξενάγηση
Για πέντε μέρες κάθε τέσσερα χρόνια μες στο κατακαλόκαιρο, ένα πολυάνθρωπο μωσαϊκό ελληνισμού συνέρρεε στην Άλτη, το ιερό τέμενος του Διός, για να τελέσει προς τιμήν του θεού λαμπρούς αθλητικούς αγώνες, τους πλέον αρχαίους και ονομαστούς της αρχαιότητας. Η παράδοση τοποθετεί στα 776 π.Χ. την απαρχή μιας υπερχιλιετούς ιστορικής πορείας που τερματίζεται με τη 293η ολυμπιάδα μόλις στα 393 μ.Χ.
Πριν από την επίσημη έναρξή τους σε κάθε ολυμπιάδα, οι κήρυκες των αγώνων διέτρεχαν τον ελληνικό κόσμο για να σημάνουν την αρχή της ιερής εκεχειρίας, της παύσης δηλαδή των πολέμων, ώστε να διευκολυνθεί η κυκλοφορία αθλητών κι επισκεπτών, αναδεικνύοντας τα Ολύμπια σε ένα πανάρχαιο και ιερό σύμβολο αδελφοσύνης και ειρήνης.
Ελάτε να περιδιαβούμε ψηφιακά τον ένδοξο ερειπιώνα της Ολυμπίας, στο ήμερο τοπίο της κοιλάδας του Αλφειού, και ταλαντευόμενοι ανάμεσα στη διεγερμένη φαντασία μας και στα επιτεύγματα της επαυξημένης πραγματικότητας, να αναμετρηθούμε με μια σειρά από ερωτήματα:
🔴 Ποια πορεία διαγράφουν από τον μύθο ως την ιστορία οι Ολυμπιακοί αγώνες;
🔴 Πώς διαμορφωνόταν το πρόγραμμα των αγώνων την κλασική εποχή και ποιες λατρευτικές τελετουργίες, θυσίες, ορκωμοσίες και πομπές, το περιέβαλλαν;
🔴 Ποιο ήταν το αρχαιότερο αγώνισμα, ποιο το σημαντικότερο, ποιο το πλέον θεαματικό και ποιο το πλέον επικίνδυνο;
🔴 Τι αντιπροσώπευε το ιδεώδες της καλοκαγαθίας και ποιοι αθλητές το ενσάρκωναν κατεξοχήν;
🔴 Πού και πώς διεξάγονταν τα επιμέρους αγωνίσματα του στίβου και του ιππόδρομου;
🔴 Τι πρόβλεπαν οι κανονισμοί των αγώνων και ποιοι αξιωματούχοι τους επέβαλλαν;
🔴 Με ποια μνημεία διασύρονταν στους αιώνες οι καταπατητές τους;
🔴 Ποια ένδοξα και θλιβερά ρεκόρ έχουν καταγραφεί στις γραπτές πηγές μας;
🔴 Πώς αποθέωναν τους νικητές εντός του αγωνιστικού χώρου, πού και πώς τους έστεφαν νικητές και γιόρταζαν τη νίκη τους;
🔴Τι τιμές και προνόμια περίμεναν τους εστεμμένους πίσω στα πάτρια;
🔴 Πού κατέλυαν επιφανείς κι απλοί επισκέπτες, πού οι αθλητές;
🔴 Πού ασκούνταν οι διαγωνιζόμενοι πριν από τους αγώνες;
🔴 Πού δίδασκαν οι σοφιστές, πού αγόρευαν οι ρήτορες και πού απήγγελλαν οι ποιητές στα πλήθη της γιορτής;
🔴 Πώς μνημείωναν την παρουσία τους στο ιερό οι πόλεις-κράτη, οι βασιλείς κι οι νικηφόροι αθλητές;
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες
Περιλαμβάνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με τη μορφή κουίζ, παιχνιδιού, αλλά και μικροδιαγωνισμού μεταξύ ομάδων μαθητών ή τάξεων, με μικρά έπαθλα από εμάς, οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά για ενεργητική συμμετοχή και δημιουργικό αναστοχασμό σε όσα είδαν και άκουσαν και θα ολοκληρώσουν αυτή την πολύχρωμη, κυριολεκτικά και μεταφορικά, εμπειρία!
Πώς λειτουργεί
Αυτή η τηλεξενάγηση έχει σχεδιαστεί για διεξαγωγή με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, η οποία φιλοξενεί μια ομάδα έως και 60 συμμετεχόντων τη φορά. Μόλις κάνετε κράτηση για αυτή την εμπειρία, θα σας στείλουμε ένα email επιβεβαίωσης με έναν αποκλειστικό σύνδεσμο για να συμμετάσχετε στην τηλεξενάγηση. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην τηλεδιάσκεψη μόνο μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου που σας παρέχουμε.
Η ξεναγός σας
Δρ. Ανθή Δίπλα
Κλασική αρχαιολόγος/ιστορικός τέχνης, απόφοιτος του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης (MA, PhD). Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές, επιστημονικά έργα και συνέδρια στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό. Η έρευνά της επικεντρώθηκε στην ελληνική αγγειογραφία, την εικονογραφία και τη μυθολογία, με περαιτέρω ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, στις πολιτιστικές ανταλλαγές στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο.